V Liptovskom Mikuláši otvorili nový zberný dvor odpadu európskeho štandardu

06.10.2013 Liptovský Mikuláš

1.10.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – V mestskej časti Okoličné uviedli v pondelok 1. októbra do prevádzky nový zberný dvor, ktorý tak už naplno slúži obyvateľom Liptovského Mikuláša. Po presťahovaní z Podbrezín už obyvatelia sídliska nebudú musieť znášať hluk a dopravné obmedzenia.
Hoci rozpočet mesta a Verejnoprospešných služieb (VPS) na tento rok nepočítal s výdavkami na presťahovanie zberného dvora, našli sa prostriedky, ktoré umožnili kvôli výstavbe separačnej haly na Podbrezinách nájsť dvoru nové zázemie v Okoličnom. „Mali sme v úmysle vybudovať podobný zberný dvor ako na Podtatranského ulici. Rozpočtový náklad predstavuje sumu 50-tisíc eur. Polovicu nám poskytlo mesto a druhú polovicu sme investovali sami,“ povedal Jozef Klepáč, riaditeľ VPS.

Dvor zamedzuje šíreniu čiernych skládok
Dopyt po tejto službe si vyžiadal vytvorenie zberného dvora, ktorý výrazne pomáha znižovať ekologickú situáciu a počty čiernych skládok. „Začiatkom 90-tych rokov sme mali v meste a okolí veľké množstvo nelegálnych miest s odpadom, ktoré dnes už takmer neexistujú. Ľudia si na túto bezplatnú službu zvykli a verím, že dopyt po nej bude ešte narastať,“ uviedol primátor mesta Alexander Slafkovský.
Otváracia doba nového zberného dvora bude počas celého týždňa okrem nedele v čase od 8:30 do 19:00 hod. „Keď sa začne skôr stmievať budeme zrejme otváracie hodiny skracovať z prevádzkových dôvodov do 16:00 hod.,“ doplnil J. Klepáč.

Kompostovisko už čoskoro

Vývoz, skládkovanie a triedenie odpadu je významnou súčasťou podnikateľskej činnosti Verejnoprospešných služieb, ktoré sa vracajú späť ako finančné krytie nákladov spojených s odpadovým hospodárstvom. Nazhromaždený a vytriedený odpad sa predáva spracovateľským firmám.
Na ploche nového zberného dvora sa v týchto dňoch realizujú práce, ktoré pripravujú vhodné podložie pre budúce kompostovisko. „Mesto investovalo na výstavbu kompostárne 100-tisíc eur. Na jar budúceho roka ho môžeme spustiť naplno,“ dodáva riaditeľ VPS.
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región

mark